animals1

Animals and Wildlife 1

 

 

 

 

 

 

Prachtige foto's en info over diverse dieren

zij zijn onze inspiratiebron. Klik op de foto's voor groter formaat.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaguar
Amoerluipaard
Sneeuwluipaard

April 23, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

AMOERLUIPAARD

De Amoerluipaard is de enige ondersoort van de luipaard die in gematigde bossen leeft. Sinds de jaren 1970 heeft de katachtige 80% van zijn gebied verloren. Vandaag zijn er nog 65 Amoerluipaarden in het wild.

 

De Amoerluipaard, genoemd naar de rivier Amoer, leeft in de gematigde bossen van het Russische Verre Oosten. Dit roofdier leeft ’s nachts en alleen. Hij voedt zich vooral met reeën, sikaherten, kleine wilde everzwijnen, hazen, dassen en wasbeerhonden. De Amoerluipaard is kleiner dan zijn Afrikaanse neefjes. Zijn vlekken zijn meer verspreid en hebben dikkere randen. Zijn poten zijn ook langer, een noodzakelijke aanpassing om te kunnen wandelen in de sneeuw.

April 23, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

SNEEUWLUIPAARD

Bijgenaamd ‘de geest van de bergen’, omdat hij zich zelden toont, is de sneeuwluipaard de meest iconische diersoort voor de bergen in Centraal-Azië. Vandaag dreigt deze prachtige katachtige volledig te verdwijnen.

 

Voor de mens is het moeilijk om sneeuwluipaarden te zien te krijgen, en dat geldt ook voor zijn prooien. Zijn dikke vacht met donkere vlekken verandert van kleur in functie van het seizoen. Daardoor kan hij zich goed verbergen en zijn prooien in alle discretie besluipen. We vinden de sneeuwluipaard terug in 12 landen, van Siberië tot het Tibetaans Hoogland. Hij leeft op grote hoogten, meestal tussen 3000 en 4500 m, maar hij werd ook al gespot op meer dan 5500 m hoogte in het Himalayagebergte.

Bovenstaande dieren zijn met uitsterven bedreigd. Ontdek via http://wwf.be/nl hoe je ze kan beschermen.

April 23, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

JAGUAR

De jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. Zijn naam, die ‘hij die in één sprong doodt’ betekent, is niet toevallig gekozen. Toch wordt deze geduchte jager blootgesteld aan verschillende bedreigingen.

 

Van Mexico tot Argentinië leeft de jaguar in heel diverse gebieden, tussen tropische bossen, moerassen, vlaktes en savannes.

 

In tegenstelling tot andere katachtigen is de jaguar een uitstekende zwemmer. Hij is ook een virtuoze klimmer en is in staat om dieren te doden die soms wel twee keer zo groot zijn als hij.

Kwal

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

TURRITOPSIS NUTRICULA

Wist je dat de kwallensoort Turritopsis nutricula in theorie onsterfelijk is?

 

Deze kwallen kennen een soort proces waarbij ze als ze de geslachtsrijpe leeftijd hebben bereikt, ze weer terug keert naar de geslachts onrijpe vorm, waarna het diertje weer langzaam geslachtsrijp wordt. Dit proces kan zich in theorie oneindig herhalen, waardoor onsterfelijkheid ontstaat.

In de praktijk sterven deze kwallen vaak door een natuurlijke vijand of opgelopen letsels. Deze soort is overigens maar ca 5 millimeter groot.

 

Mier

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

MIER

Wist je dat een mier niet kan doodvallen

 

Een mier heeft in verhouding tot zijn gewicht een zeer grote omvang. Deze relatief grote omvang zorgt ervoor dat de luchtweerstand veel invloed heeft op zijn maximale valsnelheid, die erg laag is (Ongeveer 5 km/uur). Ter vergelijking, een mens valt met een maximum snelheid van net geen 200 km/uur.

 

De lage valsnelheid en zijn sterke bouw zorgen ervoor dat een mier niet dood kan vallen, zelfs niet als hij van een hoog flatgebouw valt.

 

Muizen

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

MUIZEN

Zodra ze je huis binnen zijn en het er goed hebben, gaan ze liever niet meer naar buiten.

Ze verkennen hun grondgebied dagelijks en zijn niet bang voor nieuwe ruimtes en objecten. Ze wringen zich daarbij door een opening van slechts 5 mm. Ze voelen met hun snorharen. Ze voelen gladde en ruwe oppervlakken, temperatuur veranderingen en wind.

Ze zien het best bij weinig licht, hun gezichtsvermogen is zwak, maar hun andere zintuigen zijn scherp.

Doordat ze weinig zien, maar wel goed kunnen voelen lopen ze het liefst dicht langs de muur of andere randen.

Teek
Hondenzoen
Regenworm

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

TEEK

Teken (Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Samen met de mijten vormen zij de onderklasse der Acarina.

 

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd.

 

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, ze worden daarom een vector genoemd. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. De bekendste overbrenger van Lymeziekte.

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

HONDEN ZOEN

Uit onderzoek van Engelse biologen gepubliceerd in The Archive of Oral Biology blijkt dat het vrolijke gelik en gelebber van je hond je gebit kan kosten.

 

Deze speekseluitwisseling kan namelijk leiden tot een ernstige tandvleesontsteking waardoor uiteindelijk je tanden en kiezen kunnen uitvallen.

 

Alhoewel hondenspeeksel hooguit specifieke hondenbacterien kan doden, heeft de mens hier niets aan. Omdat de hond aan van alles en nog wat likt is zijn bek vooral een potentiële ziekteverwekker.

 

De bacterie die deze ontsteking (parodontitis) veroorzaakt komt vrijwel bij alle honden voor.

Bron: uitgelatenhond.nl

 

April 24, 2017 - Klik o/d foto voor vergroting

 

REGENWORM

Regenwormen maken een heel stelsel van gangen in de grond. Zo voorkomen ze dat de grond dichtslibt. De regenwormen zijn dan ook welkome gasten in vele tuinen. Ze eten plantaardige resten of weke delen van dode dieren.

Ze zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen dat een ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Alleen kan een regenworm zichzelf niet bevruchten, daar is nog een andere regenworm voor nodig. Eitjes worden in een grote bal slijm gelegd en bevrucht.

 

Bij vochtig weer komen ze uit de grond, en bijdroogte of extreme koude kruipen ze juist weer dieper de grond in.

 

Cool Text: Logo and Graphics Generator

Wil je ook een website die altijd bereikbaar is, en een korting, volg dan deze link : http://one.me/nlapcedv

Copyright © 2questions, Paul Van Dael, All Rights Reserved - Disclaimer -/- Contact