answer1

Wist u dat - Questions and Answers 1

Op deze pagina :

Wat maakte de stem van Freddie Mercury zo speciaal ?

Last van rode wangen

Kan je blind worden van sex ?

Nee zeggen, is oke

Hoe snel gaat een golfbal, hockeybal, tennisbal ?

Waarom slapen onze benen, voeten ...

Wist u dat ook volwassenen kunnen lijden aan ADHD

Waarom zuchten we ...

Is het veilig in een auto bij bliksem

Gepost 21 okt 2016 door Paul

 

Wat maakte de stem van Freddie Mercury zo speciaal ?

 

Wetenschappers hebben achterhaald waarom de stem van de voormalig leadzanger van Queen zo memorabel was. De excentrieke verschijning en uitbundige levensstijl van Freddie Mercury maakten hem uniek.

 

Maar de legendarische zanger van de band Queen, wordt natuurlijk – tot op de dag van vandaag – vooral geroemd om zijn ongeëvenaarde stemgeluid. En nu, bijna 25 jaar nadat de rockheld aan de gevolgen van aids overleed, hebben wetenschappers in kaart gebracht waarom zijn stem zo speciaal was.

 

Dit deed het internationale team van wetenschappers door naar albums van Queen en interviews met Mercury te luisteren. Ze ontdekten dat de frequentie waarmee hij sprak rond de 117,3 Hertz lag, de frequentie die je meestal vindt bij baritons. Dit terwijl de voormalig zanger van Queen meestal als tenor zong.

 

Aan de hand van 28 a-capella-opnames concludeerden de onderzoekers verder dat de vibrato van Mercury rond de 7,04 Hertz lag.

Opmerkelijk hoog, aangezien de vibrato van de meeste niet-klassieke zangers een of twee Hertz lager ligt.

 

De excentrieke verschijning en uitbundige levensstijl van Freddie Mercury maakten hem uniek. Maar de legendarische zanger van de band Queen, wordt natuurlijk – tot op de dag van vandaag – vooral geroemd om zijn ongeëvenaarde stemgeluid. En nu, bijna 25 jaar nadat de rockheld aan de gevolgen van aids overleed, hebben wetenschappers in kaart gebracht waarom zijn stem zo speciaal was.

 

Grommen

Ook werd het strottenhoofd van Freddie Mercury gefilmd met hoge-snelheid-camera’s. Nu ja, niet het strottenhoofd van de echte zanger, maar van imitator Daniel Zangger-Borch. Ze hadden hem gevraagd het ‘grom-geluid’ van Mercury na te doen.

De wetenschappers ontdekten dat de Freddie Mercury hierbij bij het produceren van dit geluid een deel van de stembanden moest gebruiken die door de meesten niet worden benut bij het praten of zingen.

 

Vier octaven

Overigens staat Mercury onder sommigen ook wel bekend als de man met een stembereik van vier octaven. Maar daar hebben de onderzoekers – helaas – geen bewijs van kunnen vinden.

Maar, zo melden ze, het is ook niet uitgesloten.

 

Bron : kijkmagazine.nl, Naomi Jansen, april 2016, en Logopedics Phoniatrics Vocology, Discovery

 

Gepost 21 okt 2016 door Paul

 

Last van rode wangen

Rode wangen: we hebben er allemaal weleens last van. Vooral als we het warm hebben, krijgen we een kleurtje op ons gezicht. Maar er zijn meerdere oorzaken. En kun je het ook voorkomen?

 

Rode wangen

 

Als we complimentjes krijgen, ons schamen of zenuwachtig zijn gaat ons bloed sneller stromen. Zo ook in ons gezicht.

 

We krijgen het warmer, gaan ons nog drukker maken en zo maken we het alleen maar erger. Haal diep adem en drink een glaasje water om weer even tot rust te komen.

 

Je rode wangen kunnen ook komen door hormonen, menstruatie, overgang of zwangerschap. Je krijgt het sneller warm en gaat bijvoorbeeld ook sneller zweten. Dit is een heel normaal verschijnsel en gebeurt omdat je temperatuurregelaar op hol slaat.

 

Ook een te hoge bloeddruk kan voor je gloeiende wangetjes zorgen.

 

Heb je vaak last van grote rode plekken in je hals of gezicht, dan kan het verstandig zijn om je bloeddruk te laten meten bij je huisarts.

Ook te veel alcoholgebruik kan leiden tot rode wangen.

 

Rode wangen kunnen ook komen door een huidaandoening.

 

Denk aan acne, eczeem of rosacea. Het laatste is tegenwoordig te behandelen met lasertherapie of antibiotica.

 

Hoe komen we er vanaf?

 

Uiteraard verschilt het per persoon hoe je van de rode wangen afkomt.

 

Het kan namelijk ook erfelijk zijn en dan kom je er moeilijk vanaf.

Een gezonde levensstijl is natuurlijk altijd aan te raden en dit kan zeker je rode vlekken verminderen, maar dit is niet altijd te oplossing.

 

Er zijn ook crèmes beschikbaar, zoals deze moisturizer of deze neutralizer.

 

Maar wij vinden dat als je natuurlijke rode wangen hebt, je er vooral van moet genieten.

 

Want eigenlijk heb je gewoon een natuurlijke blush op je gezicht!

 

Bron : Flairathome - 28 dec 2015

 

 

 

Gepost 21 okt 2016 door Paul

 

Kan je blind worden van sex ?

Er zijn wel vaker meldingen van gemaakt, maar lange tijd had het alle schijn van een goed stukje kletspraat.

 

Totdat zich in 2009 een man meldde in het universitaire ziekenhuis van Kopenhagen. Telkens als hij een orgasme kreeg, zag hij daarna minuten niets meer. Onderzoekers plozen de zaak uit en ontdekten de oorzaak.

 

Bij een orgasme vinden op diverse plekken in het lichaam spiersamentrekkingen plaats.

 

Bij deze man spanden tijdens een orgasme de spieren rond zijn ogen zodanig aan, dat bloedvaten tijdelijk werden afgekneld en hij zijn gezichtsvermogen verloor.

 

Zodra het lichaam weer ontspande, begon de man weer te zien.

 

Waarom dit bij deze patiënt wel bij orgasmes gebeurde en niet bij andere intensieve inspanningen, is de onderzoekers niet duidelijk geworden.

 

De aandoening is onschuldig, en dankzij de voorgeschreven vaatverwijdende medicijnen kan de man weer zien wat hij vies maakt.

 

Liefde maakt blind: Verliefdheid… trillende handen, stralende ogen, geen eetlust, vlinders in je buik, een bijna onbeperkte energie en een hevig verlangen om in de buurt van die andere persoon te zijn.

 

Die is geweldig, alles is leuk en voor slechte eigenschappen ben je blind…

 

Als je verliefd bent, stijgt de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt en daar krijg je een heerlijk euforisch gevoel van.

Bron : quest.nl

 

Ben je dol op dat verliefde gevoel, zorg dan voor wat extra aanmaak van deze stofjes door spannende seks op spannende plaatsen, met veel voorspel en een goed orgasme als afsluiting.

 

 

 

WIST JE DAT …

 

Als je een relatie hebt maakt je lichaam na anderhalf tot drie jaar erna niet voldoende dopamine meer aan om nog smoorverliefd te blijven.

 

Als je toch wilt dat je relatie stand blijft houden moet je zorgen dat je verliefdheid dan over is gegaan in houden van…

 

 

 

Gepost 21 okt 2016 door Paul

 

Nee zeggen, is oke

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen. Vaak zijn we bang om mensen teleur te stellen of denken we dat het in de toekomst nadelig uit zal pakken. Maar het is helemaal niet erg om af en toe een stapje terug te doen en je hoeft je er ook niet schuldig over te voelen.

 

Denk er eerst even over na

 

Je hoeft niet elke vraag meteen te beantwoorden. Neem de tijd om na te denken en je opties af te wegen. Is het een grote klus ? Past het in mijn tijdschema of moet ik andere dingen ervoor opzij zetten? Wil ik het doen? Door eerst rustig na te denken, kun je veel beter beslissingen nemen.

 

Je moet voor jezelf opkomen

 

Je wil anderen helpen, maar als je jezelf daardoor tekort doet, dan ga je eronder lijden. Het is daarom belangrijk om je grenzen te kennen en ze ook aan te geven. Als je te vaak ‘ja’ zegt tegen dingen, loop je het risico dat mensen daar misbruik van gaan maken. Je gaat dan dingen doen die je niet wil doen en daar word je alleen maar ongelukkig van.

 

Je schept verwachtingen

 

In Nederland denken veel mensen volgens het ‘voor wat, hoort wat’ principe. Als je iets doet voor een ander, dan verwacht je er eigenlijk ook iets voor terug. Tegelijkertijd willen wij ook graag anderen helpen. Ga daarom eerst na: doe je iets voor de goodwill of omdat je verwacht er uiteindelijk je voordeel mee te doen? Doe je iets voor een ander of stiekem toch voor jezelf? Maak voor jezelf deze afweging en besluit daarna of je beter ja of nee kunt zeggen.

 

Je mag van mening veranderen

 

Het is oke om van mening te veranderen, ook als je al ja hebt gezegd. Vertel degene dan wel waarom je besluit om iets toch niet of toch wel te doen. Het is helemaal niet erg om af en toe iemand teleur te stellen. Je kunt tenslotte niet altijd iedereen pleasen. Zeg daarbij ook geen sorry, je hoeft je niet te verontschuldigen als je iets simpelweg niet wil of kunt doen. Hoe verleidelijk het ook is, door sorry te zeggen geef je jezelf een groter schuldgevoel, omdat je het idee krijgt dat je iets fout doet.

 

Bron : Flairathome - 2 dec 2015

 

Gepost 21sept 2016 opgezocht door Nelly

 

Hoe snel gaat een golfbal, hockeybal, tennisbal ?

 

Golfbal : 394 kilometer per uur

wereldrecord, speciale omstandigheden)

 

 

Jai alai : 302 kilometer per uur

 

Tennis : 262,5 kilometer per uur (wereldrecord)

 

Badminto n: 260 kilometer per uur (bij verlaten racket)

 

Puc k: 160 kilometer per uur

 

Hockey (push) : 160 kilometer per uur (schatting)

 

Tafeltennis : 112,5 kilometer per uur (wereldrecord)

 

 

Bron : Quest.nl

 

 

Golfballen :

 

Een golfbal bestaat uit ‘delen’.

 

De kern (core) met daar omheen één of meerdere lagen.

 

De meest gangbare ballen hebben 1 core en 1 buitenlaag, ook wel een 2 piece ball genaamd.

 

Hoe meer lagen hoe duurder de bal.

 

Gepost 19 okt 2016 opgezocht door Nelly

 

Waarom slapen onze benen, voeten ...

Een lastig tintelend gevoel in de voeten, benen of armen door te lang in dezelfde houding te zitten of te liggen. Daar heeft iedereen wel eens last van. Maar wat gebeurt er inwendig wanneer een lichaamsdeel 'slaapt'?

 

Wanneer je lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten en daarna je voet (of een ander lichaamsdeel) wilt gebruiken, krijg je soms een prikkend verdovend gevoel. 'Een slapende voet', klinkt het dan. Een veel gehoord argument is dat de bloedstroom op dat moment niet optimaal verloopt. Maar naast de bloedtoevoer, spelen ook de zenuwen mee, stelt de nieuwssite VOX. Het vreemde gevoel dat optreedt wordt in medisch vakjargon aangeduid met de term paresthesie. Elk lichaamsdeel kan er mee te maken krijgen, maar in de praktijk 'slapen' vooral voeten, armen en benen het vaakst.

 

> Zenuwen sturen geen signalen meer uit

 

Ledematen 'slapen', wanneer er teveel druk wordt uitgevoerd op een bepaald lichaamsdeel, waardoor de bloedtoevoer wordt afgekneld. Maar daarnaast geraken ook bepaalde zenuwen geklemd tijdens het proces. Deze zenuwen kunnen dus geen boodschap meer uitsturen vanuit de hersenen waardoor ze, in combinatie met een beperkte bloedvoer, zorgen voor een slap gevoel.

 

Wat er tegelijkertijd wel gebeurt, is het doorgeven van tintelingen door andere zenuwen. Dit is een waarschuwingssignaal, de hersenen willen zo aangeven dat je van houding moet veranderen.

 

> Tips om voet 'wakker te maken'

 

Volgens sommigen helpt het om het slapende lichaamsdeel zachtjes te bewegen of te masseren om de tintelingen sneller te doen verdwijnen. Volgens anderen moet je gewoon rechtstaan op de 'slapende' voet of het lichaamsdeel op een koude ondergrond zetten. Hoewel deze tips voor bepaalde personen kunnen werken, is er voorlopig nog geen wetenschappelijk bewijs voor de remedie, bericht VOX. Maar evengoed bestaan er dus geen medische argumenten om de tips niet toe te passen. Uiteraard met enige voorzichtigheid, want doordat je minder controle hebt over een slapende voet, kan je sneller uit evenwicht geraken en vallen.

 

Bron : Knack Mysterie v/d dag 28/07/15

 

Gepost 22sept 2016 door Paul

 

Wist u dat ook volwassenen kunnen lijden aan ADHD

 

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) werd voor kort meestal bij kinderen vastgesteld.

 

Drie tot vijf procent van de kinderen heeft er last van. De aandoening, met symtomen als hyperactief gedrag en concentratiestoornissen, ontwikkelt zich voor het zevende levensjaar.

 

Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen als volwassene hyperactieve klachten blijven houden.

 

Dit leidt vaak tot problemen op het werk of in relaties.

 

Personen met ADHD hebben bijvoorbeeld grote moeite om zich aan afspraken te houden en zijn vergeetachtig, onrustig en impulsief. Zeker een op de honderd volwasenen heeft in meer of in mindere mate last van ADHD.

 

Bron : CM.be

 

 

Hoe wordt ADHD vastgesteld ?

 

Indien u denkt dat uw kind (of uzelf) ADHD heeft, neemt dan contact op met een arts. Deze is het best in staat om de diagnose te stellen en andere stoornissen uit te sluiten. Er zijn namelijk nogal wat ziektes of stoornissen die verschijnselen kunnen geven die lijken op hetgeen je ziet bij ADHD.

 

Daarnaast komen samen met ADHD nog andere stoornissen of problemen voor bij dezelfde persoon: soms als direct gevolg van ADHD, soms er van los staand. Soms kunnen die andere stoornissen of problemen met ADHD te maken hebben, maar is het verband nog niet wetenschappelijk aangetoond.

 

Zo zien we bijv. dyslexie (woordblindheid) en ADHD dikwijls samen voorkomen.

 

Om een diagnose te kunnen stellen, verzamelt een arts een grote hoeveelheid gegevens.

 

Hij doet dat aan de hand van gesprekken met de ouders, informatie van de leerkracht en van het CLB (het vroegere PMS-centrum), lichamelijk onderzoek, zorgvuldige observatie en bevindingen van andere deskundigen.

 

Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=292

 

Gepost 19 okt 2016 door Paul

 

Waarom zuchten we ...

Zuchten onbeleefd ? Nee hoor, het houdt je in leven. Verdrietig, gedeprimeerd of wanhopig? De spreuk ‘een zucht geeft lucht’ wordt dan vaak ter harte genomen. We zuchten vaker als we ons in een van deze gemoedstoestanden bevinden. Maar zuchten zou ook een reflex zijn dat ons in leven houdt. Amerikaanse neurowetenschappers hebben nu plekken in het brein ontdekt die bepalen wanneer we zuchten en hoe vaak. Een belangrijke ontdekking voor mensen die moeite hebben met hun ademhaling.

 

Longblaasjes

Het is al langere tijd bekend dat een zucht de longen – simpel geformuleerd – uitrekt. Het doet de longblaasjes uitzetten, zodat ze zich kunnen vullen met lucht. Dit is nodig om de longen te laten werken. Wanneer de longblaasjes ineen klappen zijn de longen minder goed in staat om zuurstof en koolstofdioxide uit te wisselen. De enige manier om de longblaasjes weer ‘op te blazen’, is door even lekker te zuchten. Als je niet zucht, begeven je longen het op een gegeven moment. Dit is wellicht de reden dat onze hersenen ongeveer twaalf keer per uur zorgen voor een zucht. Maar nog nooit waren onderzoekers erin geslaagd welke neuronen in het brein dit reflex stimuleerden. Tot nu.

 

Geblokkeerd

Door muizen te onderzoeken, die maar liefst veertig keer per uur zuchten, vonden zij 200 neuronen in de hersenstam die twee peptiden aanmaken en verspreiden. De familieleden van deze peptiden staan erom bekend dat ze belangrijk zijn voor de ademhaling. Wanneer de onderzoekers deze stoffen isoleerden en ze vervolgens in grote hoeveelheden injecteerden in het brein van de muizen, ontdekten ze dat de dieren tien keer meer gingen zuchten dan normaal. Wanneer de twee peptiden werden geblokkeerd, zuchtten de muizen helemaal niet meer. De onderzoekers geloven dat deze stoffen ook bij ons de zuchtfrequentie regelen. Als artsen de gehaltes van de peptiden kunnen aanpassen, zouden ze patiënten die te veel of te weinig zuchten kunnen helpen.

 

Bron : kijkmagazine.nl, Naomi Jansen 02/2016, en Nature, The Guardian

 

Gepost sep 2016 opgezocht door Nelly

 

Is het veilig in een auto bij bliksem

Een kooi van Faraday is een min of meer gesloten omhulsel dat

elektriciteit geleidt.

 

Daardoor kan elektriciteit de kooi niet binnenkomen. Die vormt dan ook de ideale plek voor de mens in de buurt van elektrische ontlading, het beste voorbeeld van een kooi van Faraday is een personenauto die wordt getroffen door een bliksemflits.

 

Het metalen koetswerk van een auto vangt de klap van de bliksem op. Het voert de electriciteit via de banden( waarin zich vaak ook metaal bevindt) af naar de bodem.

 

De inzittende kunnen na een paar seconden( als alle stroom weg is) rustig uitstappen. In de industrie gebruikt men de kooi van Faraday ook, ter bescherming tegen elektrische schokken. Daar is hij dan vaak gemaakt van een fijn koperweefsel.

 

Zelfs als de bliksem rechtstreeks inslaat, heb je een kans van twee op drie om te overleven. Dat komt omdat de stroom de weg van de kleinste weerstand kiest. Tijdens een onweer regent het meestal fel. De persoon is doorweekt. Langs het water op de huid zal de stroom het snelst worden afgevoerd naar de grond. Dat is voor veel mensen de redding.

 

Meteen weet je dus dat de eerste bliksems (van een naderend onweer) dikwijls de gevaarlijkste zijn, omdat het dan nog niet regent. Mensen denken dat ze nog wat tijd hebben omdat de hemelsluizen nog niet zijn opengegaan.

Het effect van bliksem op de mens is overigens erg verschillend van geval tot geval. Sommige slachtoffers komen er met de schrik van af. Anderen zijn op slag dood en blijven onbeweeglijk in dezelfde stand. Soms zijn de kleren en schoenen weggeslingerd. Soms zijn er brandwonden, soms niet.

 

Mits snelle en langdurige mond-op-mondbeademing en hartmassage worden er veel zogenaamde doden gered. Belangrijk daarbij is dat je slachtoffers van blikseminslag onmiddellijk kan reanimeren. Je hoeft heus niet bang te zijn om zelf een stroomstoot te krijgen.

 

Bron : Frank Deboosere

 

Cool Text: Logo and Graphics Generator

Wil je ook een website die altijd bereikbaar is, en een korting, volg dan deze link : http://one.me/nlapcedv

Copyright © 2questions, Paul Van Dael, All Rights Reserved - Disclaimer -/- Contact