answer2

Wist u dat - Questions and Answers 2

 

Op deze pagina :

Kurkuma als specerij - Kurkuma als medicijn

Kruiden met een genezende werking

De geschiedenis van brood

Bakkie koffie voor onderweg

Hoe kan het dat de aarde niet naar beneden valt ?

Wat zijn de belangrijkste weetjes over de aarde ?

 

 

Gepost 19 dec 2016 door Paul

 

Kurkuma als specerij

Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

 

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant.

 

Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart).

 

De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

 

Bron : Wikipedia

 

Gepost 19 dec 2016 door Paul

 

Kurkuma als medicijn 1

Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma de werking van geneesmiddelen beinvloedt.

 

Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

 

Flexofytol®, gebaseerd op een bio-geoptimiseerd extract van kurkuma, helpt de soepelheid van de gewrichten te behouden en de veroudering van het kraakbeen te beperken.

 

Gepost 19 dec 2016 door Paul

 

Kurkuma als medicijn 2

De wortel van de kurkuma plant bevat een geheel aan bestanddelen die "curcuminoïden" worden genoemd en waarvan curcumine de belangrijkste is. Curcumine is een krachtig antioxidant die bijdraagt tot de soepelheid van de gewrichten, spieren en pezen.

 

Om een optimale activiteit te bekomen, dient men dagelijks zeer grote hoeveelheden kurkuma in te nemen, daar de curcumine slechts zwak opgenomen wordt door het lichaam en niet goed doordringt in het bloed. De bio-geoptimiseerde curcumine (verhoogde opname in het bloed) maakt een optimaal effect mogelijk.

 

http://www.tilman.be/sites/default/files/FLEXOFYTOL_brochure-2015-NL.pdf

Bron : Wikipedia, tilman.be

 

Gepost 19 okt 2016 door Paul

 

Kruiden met een genezende werking

Wist je dat kruiden als lavendel, munt, rozemarijn, basilicum en gember een genezende werking hebben? Zo verbeteren takjes en blaadjes – kauw het, drink het, eet het, ruik het – je energie, stemming en hersenprestaties.

 

Kruiden met een genezende werking

 

Lavendel

Dat lavendel heerlijk ruikt, dat wisten we al, maar wist je dat je het ook kunt eten? Net als eetbare bloemen kan het toegevoegd worden aan salades of kun je er thee of limonade van maken. Goed om te weten, want door lavendel te ruiken of te proeven worden stress- en angstgevoelens afgenomen.

 

Munt

Wist je dat kauwen op kauwgom slaperigheid overdag tegengaat en knagen op munt zorgt voor toename van de alertheid? En het zorgt beiden voor een frisse adem!

 

Rozemarijn

Een stofje in rozemarijn schijnt de cognitieve vaardigheden te verbeteren, zo blijkt uit een artikel in Advances in Psychopharmacology. Spray een paar drupjes van deze aroma om je heen en laat het z’n werk doen.

 

Basilicum

Gooi een takje in een kopje met heet water of strooi wat op je bordje met pasta. Basilicum eten of drinken is goed wanneer je kampt met hoofdpijn. Basilicum doet dit namelijk verminderen.

 

Gember

Ook gember helpt bij hoofdpijn. Dit wordt vaak gebruikt in thee om migraine-aanvallen te voorkomen.

 

Bron : Flairathome - 21 nov 2015

 

Gepost 20 okt 2016 door Paul

 

De geschiedenis van brood

In de oertijd: van rauwe granen tot oerpap

 

De eerste mensen kauwden op rauwe granen. Later ontdekten ze dat je met dat graan ook andere dingen kan maken. Voortaan zouden ze het pletten, en met water mengen tot een papje. Hiervan maakten ze een dikke, ronde koek, die ze bakten op hete stenen of in gloeiende as. Zolang de koek warm was, bleef hij zacht, maar van zodra hij afkoelde, werd hij keihard.

 

Weetje?

De koeken hadden meestal een gat in het midden. Zo werden ze opgehangen, om te vermijden dat knaagdieren ze zouden opeten.

 

Egyptenaren: brood is geld

De Egyptenaren maakten al brood 4000 jaar voor Christus. Brood werd toen zelfs gebruikt als betaalmiddel. De Egyptenaren ontdekten dat je op basis van zuurdeeg een veel luchtiger brood kan bakken.

 

Weetje?

In de graftombe van Toetanchamon werd er naast gouden schatten, meubels, kleren en wapens, ook brood teruggevonden. Kwestie van ongestoord te kunnen ontbijten in het hiernamaals.

 

Bij de Grieken en Romeinen: brood als kunstwerk

De Grieken zorgden voor meer broodvariatie op basis van o.a. maanzaad, room, anijs of honing. De Romeinen verfijnden onder meer de maalmethode. Zo vonden zij de rosmolen uit om graan tot meel te malen. En zoals bij een echt kunstwerkt, kreeg elk brood de intitialen van zijn bakker.

 

 

 

 

May 12, 2016

 

De geschiedenis van brood (vervolg)

Middeleeuwen: de eerste warme bakker

De eerste, echte bakkers verkochten brood in hun winkel. Meestal was dat op basis van rogge, wat goedkoper was dan tarwe. Geleidelijk aan begon men zuurdesem te gebruiken om het brood te laten rijzen.

 

In de 19de eeuw: brood aan huis

Eerst werd het brood aan huis gebracht op de typische stoot-, honden- en paardenkar. Later ook met de traditionele bakkersfiets. Op het einde van de 19de eeuw mengde een Nederlandse bakker voor het eerst echte bakkersgist door het deeg.

 

Weetje?

Wit brood was voor de rijken. Het werd ook wel herenbrood genoemd.

 

Midden 20ste eeuw: smaken verschillen

Vanaf de jaren ’60 is de opmars van speciaal brood en fijn gebak niet meer te stuiten. En daar profiteren we vandaag nog altijd van. Zin in ovenvers brood of een feestelijk gebakje?

 

Weetje?

In Duitsland vind je de meeste broodsoorten: je kiest er uit minstens 200 soorten brood en meer dan 1.200 gebakjes.

 

Bron : http://www.echtbakmanschap.be/alles-over-brood

 

 

Weetje?

De rijke Romeinen gebruikten broden als bord. Nadat ze het beleg hadden opgegeten, gooiden ze het brood gewoon weg..

 

 

 

 

Gepost 20 okt 2016 door Paul

 

Bakkie koffie voor onderweg

 

De weg van de toekomst wordt gebouwd op koffieprut. Het viel onderzoekers van de Swinburne university of technology in Australie op dat de korrelgrootte van koffiedrab ongeveer overeenkomt met die van gebruikelijke materialen voor wegenbouw.

 

Uit 7 delen gedroogde koffieprut, aangelengd met 3 delen metaalslakken persten ze blokken die stevig genoeg zijn om dienst te doen als fundering van wegen.

 

Eenmaal geperst is de koffie niet meer biologisch afbreekbaar en de prut zal niet bij de eerste bui wegspoelen.

 

De koffietenten in Melbourne, waar de onderzoekers vaak hun koffie halen, produceren elk wekelijks tot 150 kg prut. De cafés in de stad kunnen drab leveren voor de fundering van 5 km weg per jaar.

 

Bron : Quest.nl (150)

 

Gepost okt 2016 door Paul

 

Hoe kan het dat de aarde niet naar beneden valt ?

 

Onze aarde maakt deel uit van het zonnestelsel. Het zonnestelsel bestaat uit een de zon, waaromheen negen planeten draaien.

 

De volgorde van de planeten is vanaf de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto.

 

De planeten blijven in een mooie baan om de zon heen omdat ze vastgehouden worden door de aantrekkingskracht van de zon.

 

Doordat de aarde om de zon heen draait en vastgehouden wordt door de aantrekkingskracht valt de aarde niet naar beneden.

 

Van alle planeten lijkt Mars nog het meest op de aarde. De aarde bestaat voor 70% uit watervlaktes. Water in vloeibare toestand vindt je verder nergens op een andere planeet.

 

De Aarde is, tot nu toe, de enige planeet in het zonnestelsel waar leven is: de mens, dieren en planten! Wees er dus maar zuinig op

 

Bron : Willem Wever, kro-ncrv.nl

Bron : kijkmagazine.nl, Laurien Onderwater, mei 2016, Clear Labs, ScienceAlert

 

Gepost okt 2016 door Paul

 

Wat zijn de belangrijkste weetjes over de aarde ?

 

De aarde draait 500 meter per seconde om haar as en draait met 30 kilometer per seconde om de zon.

 

De zon ligt 149 miljoen kilometer ver weg van de aarde.

 

Hoe hoog is de lucht ?

Dat is een lastige vraag. Om de aarde ligt een dikke laag lucht: de dampkring. Die dampkring stopt niet op een bepaald punt, maar gaat heel langzaam over in de ruimte. Dat begint al op 100 kilometer, maar zelfs op 1500 kilometer van de aarde vind je nog steeds deeltjes van de dampkring.

 

Waarom is de lucht blauw?

De zonnestralen bestaan uit de kleuren rood, oranje, geel, blauw en violet (net als een regenboog). Deze stralen kaatsen tegen de dampkring en alleen de blauwe kleur straalt door deze beschermlaag heen.

 

Uit hoeveel procent water bestaat de aarde?

70 % van de aarde bestaat uit water (de 7 zeeën), het is de enige planeet in het zonnestelsel waar zeeën te vinden zijn. De grootste is de Stille Oceaan, met als diepste punt 11 kilometer.

 

Bron : Willem Wever, kro-ncrv.nl

 

Cool Text: Logo and Graphics Generator

Wil je ook een website die altijd bereikbaar is, en een korting, volg dan deze link : http://one.me/nlapcedv

Copyright © 2questions, Paul Van Dael, All Rights Reserved - Disclaimer -/- Contact