Wallpapers
Countries 18
2questions.be

COUNTRY  WALLPAPERS 18

Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Portugal

(Info Wikipedia)

De Republiek Panama (Spaans: República de Panamá) is een land in Centraal-Amerika dat grenst aan Costa Rica en Colombia.
Panama is vooral bekend door het Panamakanaal, dat de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Panama was van 1502 tot 1821 een provincie van Spanje, waarna het na een korte onafhankelijkheid opging in Groot-Colombia.

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in Oceanië dat het oostelijk deel van het
eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australie. De hoofdstad is Port Moresby. In het land
worden 823 (Papoea)talen gesproken (van de 6800 talen in de wereld). Het eiland Nieuw-Guinea is uniek in de wereld voor wat betreft flora en fauna.

Paraguay, officieel de Republiek Paraguay, is een land in centraal Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan BraziliE en in het zuiden en westen aan ArgentiniE. Het land is vernoemd naar de Paraguay-rivier, waarvan de naam op verschillende manieren wordt verklaard. In de meeste gevallen wordt een combinatie voorgesteld van termen uit de inheemse taal Guaraní die een verbinding leggen tussen "rivier" en "zee", dus "de rivier die naar de zee stroomt". De uitspraak is Paragwaj.

Peru, officieel de Republiek Peru, is een land aan de westkust van Zuid-Amerika. Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilie in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen. Zowel 'Peruaans' als 'Peruviaans' is correct als bijvoeglijk naamwoord. Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's, waarvan Cuzco de hoofdstad was. 

De Filipijnen, officieel de Republiek der Filipijnen, zijn een republiek in Zuidoost-Azie. De archipel bestaat uit 7641 eilanden, waarvan
de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km2 ruim zeven maal zo groot is als Nederland en ruim negen maal zo groot als Belgie.
Door de locatie van de Filipijnen nabij de Pacifische Ring van Vuur en de evenaar zijn de Filipijnen gevoelig voor aardbevingen en tyfoons. Deze locatie zorgt echter ook voor relatief veel natuurlijke hulpbronnen en een grote biodiversiteit.

Polen, officieel de Republiek Polen, is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door TsjechiE en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad. De meeste historici plaatsen de oprichting van een Poolse staat in 966, toen Mieszko I, heerser over een territorium dat min of meer overeenkomt met het hedendaagse Polen, zich bekeerde tot het christendom. In 1025 werd het Koninkrijk Polen (1025-1385) opgericht en in 1569 creeerden Polen en het Grootvorstendom Litouwen met de Unie van Lublin het Pools-Litouwse Gemenebest. Deze unie hield stand tot 1795, toen het Poolse gebied werd verdeeld tussen Rusland, Oostenrijk en Pruisen.

Portugal, officieel de Portugese Republiek, is een land in het uiterste zuidwesten van Europa. Het vormt het westelijk deel van het Iberisch Schiereiland. In het oosten en noorden grenst het aan Spanje, het enige buurland, en in het zuiden en westen aan de Atlantische Oceaan. Tot Portugal behoren tevens de Azoren en Madeira, twee eilandengroepen in deze oceaan. Het land heeft een onmiskenbaar maritiem karakter. Op een grondgebied van 92.212 km2 - drie keer de oppervlakte van Belgie en ruim twee keer de oppervlakte van Nederland. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Lissabon. De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen.